6210 Nesbitt Road, Madison, WI 53719

Kitchen Remodel in Downtown Madison

This historic home built in 1890; plump full of character was sadly neglected by its previous owners as a result of half-completed renovations. When the current homeowners snagged this diamond in the rough off the market, they were ready to give it the TLC it deserved.
The first remodeling project on their list was the kitchen and dining room.  Due to the condition in this area of the home, it was seldom used. The homeowners were very motivated to get the project underway.

The client’s needs included:
•    Create a useable space they can entertain in
•    Level the two different floor heights in the kitchen and dining room
•    Remove floor vent from walkway
•    Open the kitchen up to the rest of the home
•    Enjoy the backyard view from the dining room
•    More storage and better kitchen layout

The client wanted to open the kitchen to the rest of home and make one large room between the dining room and kitchen. Removing the partial wall between the kitchen and dining room allowed the homeowners to see into the backyard, fulfilling their desire to enjoy the view. The kitchen already had a fair amount of sunlight, but with the rooms joining it provides more natural light to the space. The backyard view is now also enjoyed in the dining room. White painted cabinetry was chosen to also help lighten the room and give it an aesthetically pleasing interior.

Before After

The clients were in desperate need of storage in this kitchen. Before the renovation, they had 3 wall cabinets and 4 base cabinets in the whole kitchen. Most of their items were on an open shelving unit, above the refrigerator or on the floor. To take advantage of every inch of the kitchen, the kitchen designer and client chose to continue with the stacked cabinetry look that was previously in the home. The kitchen’s ceiling height was over 9 ft tall, which created an excellent source for storage. The previous kitchen did not have a pantry, so we moved the range over to the sink wall and placed 2 tall pantry cabinets in its place. This creates a better work flow for the cook and others helping in the kitchen and provides a ton of storage!

Before After

The client and kitchen designer also chose to add a cabinet above and to the left of the refrigerator. Now the loose items are in a cabinet behind doors. The space to the left of the refrigerator was made into a beautiful coffee bar which provided a better use of space, but also allowing for some decorative shelves.

Before After

We are so happy to be a part of this wonderful transformation and see this beautiful home shine through. Our customers had the following to say : “Thank you so much for your help completely redoing our kitchen and dining room. Everything is so easy and convenient and the space is now somewhere we LOVE to hang out instead of rooms that were scary, embarrassing, and cave-like. It feels like a part of our home now instead of an area we generally avoided prior to renovatio

Before After

 

Designer: Carly Miller

Contractor: Brent Sorensen- SCS Building and Remodeling

Photographer: Dale Hall Photography, LLC

Kitchen Remodel in Downtown Madison

This historic home built in 1890; plump full of character was sadly neglected by its previous owners as a result of half-completed renovations. When the current homeowners snagged this diamond in the rough off the market, they were ready to give it the TLC it deserved.
The first remodeling project on their list was the kitchen and dining room.  Due to the condition in this area of the home, it was seldom used. The homeowners were very motivated to get the project underway.

The client’s needs included:
•    Create a useable space they can entertain in
•    Level the two different floor heights in the kitchen and dining room
•    Remove floor vent from walkway
•    Open the kitchen up to the rest of the home
•    Enjoy the backyard view from the dining room
•    More storage and better kitchen layout

The client wanted to open the kitchen to the rest of home and make one large room between the dining room and kitchen. Removing the partial wall between the kitchen and dining room allowed the homeowners to see into the backyard, fulfilling their desire to enjoy the view. The kitchen already had a fair amount of sunlight, but with the rooms joining it provides more natural light to the space. The backyard view is now also enjoyed in the dining room. White painted cabinetry was chosen to also help lighten the room and give it an aesthetically pleasing interior.

Before After

The clients were in desperate need of storage in this kitchen. Before the renovation, they had 3 wall cabinets and 4 base cabinets in the whole kitchen. Most of their items were on an open shelving unit, above the refrigerator or on the floor. To take advantage of every inch of the kitchen, the kitchen designer and client chose to continue with the stacked cabinetry look that was previously in the home. The kitchen’s ceiling height was over 9 ft tall, which created an excellent source for storage. The previous kitchen did not have a pantry, so we moved the range over to the sink wall and placed 2 tall pantry cabinets in its place. This creates a better work flow for the cook and others helping in the kitchen and provides a ton of storage!

Before After

The client and kitchen designer also chose to add a cabinet above and to the left of the refrigerator. Now the loose items are in a cabinet behind doors. The space to the left of the refrigerator was made into a beautiful coffee bar which provided a better use of space, but also allowing for some decorative shelves.

Before After

We are so happy to be a part of this wonderful transformation and see this beautiful home shine through. Our customers had the following to say : “Thank you so much for your help completely redoing our kitchen and dining room. Everything is so easy and convenient and the space is now somewhere we LOVE to hang out instead of rooms that were scary, embarrassing, and cave-like. It feels like a part of our home now instead of an area we generally avoided prior to renovatio

Before After

 

Designer: Carly Miller

Contractor: Brent Sorensen- SCS Building and Remodeling

Photographer: Dale Hall Photography, LLC